Gestionarea eficientă a serviciului de canalizare contribuie direct la îmbunătățirea calității vieții noastre. De existența unui sistem de canalizare eficient depinde dezvoltarea economică și socială, protejarea resurselor naturale și lupta contra unor boli legate de traiul în condiții insalubre.

Pentru a evita mirosurile dezagreabile ce pot veni din canalizare, nu vărsați lichide grase în chiuvetă! Grăsimile se lipesc de pereții conductelor de evacuare, râncezesc și sfârșesc prin a mirosi urât.

De cele mai multe ori, motivul înfundării sistemului de canalizare nu este unul de ordin tehnic. Conform statisticilor, pe primele locuri printre cauzele care determină înfundarea sistemului de canalizare sunt nerespectarea regulilor elementare și lipsa cunoștințelor de bază necesare întreținerii acestuia. Această situație duce la o creștere enormă a costurilor asupra comunității, ceea ce în final ne afectează pe noi toți.

Putem proteja rețeaua de canalizare și mediul înconjurător prin gesturi simple, dar responsabile:

  • Obiectele solide sau tăioase le putem duce la gunoi, în loc să le aruncăm în rețeaua de canalizare;
  • Medicamentele nu le aruncați în toaletă sau în chiuvetă deoarece substanțele chimice vor ajunge în apă. Dacă nu găsiți o farmacie care să colecteze medicamentele expirate, înainte de a le arunca, asigurați-vă că nu aveți date personale pe ambalaj și sigilați recipientele în care le aruncați la gunoi;
  • Produsele cosmetice și de igienă personală trebuie să ajungă la gunoi, nu pe stradă, sub scara blocului ori în canalizare.
  • Resturile menajere nu trebuie aruncate prin scurgerea de la chiuvetă, ci la gunoi, în saci menajeri.