Pentru a diminua fenomenul câinilor fără stăpân din oraș, autoritățile locale din Mioveni au amenajat în cartierul Racovița un adăpost pentru câini, cu o capacitate de aproximativ 500 locuri. De adăpost se ocupă angajaţii Serviciului de ecarisaj al Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL.
Animalele fără stăpân sunt cazate şi separate în funcţie de starea de sănătate, vârstă, sex şi gradul de agresivitate. Modernul adăpost dispune de toate dotările necesare, fiind clădit şi amenajat în concordanţă cu normele europene în privinţa drepturilor animalelor. Altfel spus, are săli de operaţii, de sterilizare şi pentru consultaţii, camere pentru medicamente şi de recuperare, cabinet medical şi magazie pentru depozitarea hranei uscate. Sub supravegherea unei echipe conduse de un medic veterinar aici se fac deparazitări, vaccinări, sterilizări şi microcipări.
Serviciul dispune de un mijloc de transport pentru animale, autorizat de către D.S.V.S.A. Argeș, cu o suprafață utilă de 3 mp, cu o capacitate de transport (conform categoriei de greutate) aprox. 4 câini talie mare/6 -8 câini talie mică.
Personalul care se ocupă de acest serviciu este format dintr-un șofer, personal de capturare: 2 persoane, personal ce deservește activitatea din adăpost: 1 șef de formație, 1 medic veterinar, 1 tehnician veterinar, precum și 4 îngrijitori și 4 muncitori necalificați, cei din urmă asigurând permanenta supraveghere a câinilor cazați.
CUM ADOPT UN CÂINE DIN ADĂPOSTUL MIOVENI?












ATENȚIE!!!
Legea 205/2004 republicată în 2014 privind protecția animalelor
INTERZICE
Uciderea, maltratarea și abandonarea animalelor = INFRACȚIUNE
și se sancționează cu ÎNCHISOARE până la 1 an și AMENDĂ PENALĂ
- Iubește-ți câinele! El te iubește și-ți este prieten, poate singurul adevărat. Te-ai uitat vreodată la el? O să descoperi cât de mult dorește să-i fi și tu prieten și câtă dragoste îți poate oferi.
- Pisica alungă nu numai șoarecii dar și durerea. Este cunoscut faptul că pisica alină, elimină suferința din locurile bolnave, având efecte tămăduitoare.
- Nu-ți lovi caii, nu-i pune să tragă căruțe peste puterile lor, nu-i ține în ploaie, în soare, nu-i ține nemâncați! Sunt animale nobile, inteligente, care te slujesc cu credință.
- Dă-le apă și hrană pe îndestulate animalelor tale! Asigură-le un adăpost corespunzător care să le ferească de ger, soare, ploaie, zăpadă.
- Nu-ți abandona, neglija sau omorî animalele bolnave sau bătrâne, sau pe care nu le mai dorești, sau puii pe care i-a fătat cățelușa ta.
- Educă-ți copiii în spiritul iubirii pentru lumea celor fără grai. Le pot fi prieteni de nădejde, care nu-i vor părăsi la greu, nu-i vor înșela și nu-i vor dezamăgi niciodată.
- Nu permite copiilor tăi să fie agresivi cu animalele. Studiile au demonstrat că aproape toți copiii care agresează animale, la maturitate își vor agresa părinții și vor agresa sau chiar ucide oameni.
- Când vezi un animal neajutorat, accidentat, bolnav sau părăsit, ajută-l!
- Când vezi sau afli că cineva maltratează un animal, nu-i oferă hrană, apă sau îl abandonează sau omoară, ia atitudine! Reclamă la POLIȚIE orice act de cruzime împotriva animalelor! Anunță și o organizație de protecție a animalelor!
FOARTE IMPORTANT: STERILIZEAZĂ-ȚI ANIMALUL!!!
Legea pentru gestionarea câinilor (OUG 155/2001 completată și modificată prin Legea 258/2013): Este OBLIGATORIE sterilizarea câinilor cu stăpân (ce aparțin rasei comune și metiși). Nerespectarea acestei prevederi se sancționează cu amendă până la 1000 lei!
CAMPANIE DE INFORMARE ȘI EDUCAȚIE INIȚIATĂ DE
Organizațiile de protecție a animalelor HELFT HANDELN și FNPA în parteriat cu PRIMĂRIA ORAȘULUI MIOVENI ȘI SERVICII EDILITARE PENTRU COMUNITATE MIOVENI