Am pierdut câinele. Ce fac?
   În acest caz, microciparea și înregistrarea în Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpân își dovedesc încă o dată utilitatea. În cazul pierderii patrupedului este foarte important să contactăm cât mai repede medicul veterinar care i-a făcut înregistrarea și să anunțăm acest lucru. Medicul va accesa baza de date și va declara ca eveniment pierderea sa, astfel încât situația animalului să fie clară.
   Al doilea pas foarte important este să contactăm adăpostul public pentru a afla dacă a ajuns cumva acolo.
   În cel mai fericit caz, cățelul va fi găsit și dus la cel mai apropiat cabinet veterinar; în această situație, personalul medical va folosi cititorul special, pentru a stabili dacă acesta are microcip. Personalul medical are obligația de a vă contacta imediat și a vă ajuta să reintrați în posesia câinelui.
   În situația în care animalul nu este găsit sau dacă cei care l-au găsit nu l-au dus la medic pentru a verifica dacă are sau nu microcip, trebuie să anunțați dispariția sa pe cât mai multe canale posibile. Încercați să puneți afișe în zona în care l-ați pierdut, dați cât mai multe detalii legate de pierderea lui, și neapărat puneți și o poză clară a câinelui. În același timp, apelați și la rețelele de socializare. Alegeți grupuri dedicate animalelor de companie sau grupuri ale localității dumneavoastră de domiciliu, cu o audiență cât mai mare.
Vă reamintim că microciparea câinilor cu stăpân este obligatorie prin lege (Legea nr. 258/2013).

 

am pierdut cainele