Angajații din sectorul spații-verzi efectuează în luna noiembrie lucrări specifice în vederea pregătirii și protejării spațiilor verzi pentru iarnă precum: lucrări de protejare cu diferite materiale a plantelor sensibile la ger, transplantarea unor plante ornamentale, strângerea periodică a frunzelor uscate și scoaterea florilor anuale care încep să-și piardă rolul decorativ, dar și curățarea/toaletarea a copacilor de frunze și crengi uscate, pentru a îndeparta riscul bolilor și dăunătorilor.

Toaletarea arborilor se execută în perioada de repaus vegetativ, cuprinsă între 1 noiembrie și 31 martie, și presupune o intervenție la coroana arborilor, eliminarea ramurilor ce obturează și prejudiciază imobile, surse de iluminat, indicatoare rutiere, cu rolul de a stimula creșterea sau înflorirea, crearea unei forme decorative și regenerarea. În perioada de vegetație, astfel de lucrări se aplică numai ramurilor uscate care pot fi ușor identificate.

Cetățenii care doresc tăierea și/sau toaletarea arborilor și arbuștilor trebuie să solicite avizul comisiei special constituite în acest sens. Obținerea avizului se realizează prin depunerea unei cereri la registratura Primăriei orașului Mioveni, prin care se solicită doborârea sau toaletarea arborelui periculos, în funcție de caz. Cererea trebuie să conțină datele de identificare ale solicitantului, informații de contact precum și expunerea pe scurt a problemei. 

Măsura doborârii/toaletării se ia numai după constatarea problemei (arbore uscat, afectat de boli sau cu o înălțime mare) care ar putea fi doborât pe timp de furtună. Constatarea se face de către Comisia pentru Avizarea Tăierilor/Toaletărilor, constituită în baza Dispoziției nr. 277/2014, din cadrul Primăriei orașului Mioveni.