Ziua internaţională fără pungi de plastic este marcată an de an pe 3 iulie. Ambalajele folosite pe scară largă în ultimele decenii au devenit o permanentă sursă de poluare a mediului înconjurător. Ajunse în ape, acestea sunt înghițite de pești, broaște țestoase și alte animale marine, punându-le viețile în pericol. În 2015, Parlamentul European le-a cerut statelor membre ale UE să reducă prin lege utilizarea pungilor de plastic.

Știați că…?
- În fiecare minut, în lume sunt folosite 1.000.000 de pungi de plastic care, în majoritatea cazurilor, ajung în scurt timp la gunoi și nu mai sunt refolosite?
- O pungă din plastic nu dispare complet din viața noastră, ci are nevoie de o perioadă de la 100 la 500 de ani pentru a se descompune complet și are un impact profund negativ asupra mediului.
- În mediu, o pungă de plastic este folosită pentru o durată de 25 de minute!
- Timp de doar 1 minut la nivel glabal sunt utilizate 1 milion de pungi de plastic!
- 80% din gunoiul maritim este Plastic!
- Din cantitatea totală a pungilor de plastic, doar 1 % poate fi reciclat, restul fiind depozitat la groapa de gunoi!

Chiar dacă ni se pare că acțiunile individuale sunt inutile în comparație cu amploarea problemei, vă asigurăm că gestrile mici contează.
Iată câteva moduri prin care puteți reduce consumul de plastic:

  1. Nu mai cumpărați sucuri și alte băuturi care sunt ambalate în sticle de plastic. Luați, mai degrabă, suc ținut în cutii de carton. Şi mai bine ar fi să mănâncați fructe proaspete, reducând, astfel, și consumul de zahăr.
  2. Nu mai mestecați gumă. Aceasta este, în esență, plastic. De la al doilea război mondial încoace, oamenii de știință alimentară au înlocuit cauciucul natural din gumele de mestecat cu cauciuc sintetic, cunoscut sub numele de polietilenă și acetat de polivinil. Aceste substanțe sunt toxice și, potrivit studiilor, au cauzat creșterea tumorilor la șobolanii de laborator. Din cauza presiunii industriei, însă, aceste substanțe nu au fost interzise. Pe deasupra, guma de mestecat nu este biodegradabilă.
  3. Folosiți recipiente de metal sau sticlă în congelator. Nu aveți nevoie de plastic, pentru a utiliza congelatorul. Puteți folosi fără nicio problemă borcanele de sticlă, dacă umpleți doar două treimi din capacitatea acestora și evitați șocul termic. O altă variantă e folosirea unor recipiente din oțel inoxidabil. Pentru cuburile de gheață, de asemenea, pot fi folosite tăvițele de metal.
  4. Spuneți ”Nu!” paielor din plastic. Dacă vă sunt absolut necesare, există și unele reutilizabile. Paiele sunt o adevărată ofensă, când vine vorba de deșeurile de plastic. Itzla scrie pe blogul său, There Is No Away, că numai în Statele Unite sunt aruncate 500 de milioane de paie de plastic, zilnic – o cantitate care ar putea umple 127 de autobuze școlare în fiecare zi.
  5. Mâncați înghețata în cornet. Evitați cupele de polistiren și lingurițele de plastic. Alegeți, mai bine, cornetele: forma supremă de ambalaj verde e cel comestibil.
  6. Faceți iaurt de casă. Iaurtul chiar este ușor de făcut și evitați, astfel, aruncarea atâtor recipiente de plastic în care este ambalat iaurtul din comerț.
  7. Folosiți un coș e compost. Prin compostarea tuturor resturilor organice, puteți reduce considerabil cantitatea de gunoi care trebuie dus afară pentru colectarea săptămânală. Astfel, reduceți și consumul sacilor de gunoi de plastic. Compostul adunat poate fi folosit apoi ca îngrășământ pentru pământul florilor și nu mai e nevoie să cumpărați îngrășământ care este ambalat în pungi de plastic.
  8. Folosiți săpun solid în loc de cel lichid. Săpunul solid este mai ieftin și îl găsiți adesea neambalat.